søndag den 11. marts 2012

Pikant laks med krydret kartoffelmos og timiangulerødder

Så var det igen tid til at finde på noget at spise.

Havde besluttet vi skulle have krydret kartoffelmos, men hvad skulle der til. Tankerne gik i forskellige retninger, skulle det være kylling - nej ikke rigtig, da menuen for i morgen gerne skulle byde på and.
Hvad ville så passe fint til kartoffelmosen, tja en god bøf kan jo altid bruges, men var mere til en lidt lettere ret. Så det blev laks, og da kartoffelmosen er krydret med hvidløg og timian, gav gulerødderne næsten sig selv.

Kartoflerne blev skrællet, skåret i mindre stykker og kogt i usaltet vand sammen med lidt pastinak. Koges ca. 20 min. til de er godt møre når der stikkes i dem.

Laksen blev krydret med salt og peber, smurt med pikantost og sat i ovnen i ca. 15 min ved 175 g.

Gulerødderne blev skrællet og skåret i både. Kom lidt olivenolie i en gryde, tilsæt gulerødder og timian (ca. ½ tsk til 300 g. gulerødder), ryst godt, og lad "stege"/dampe under låg i ca. 10-15 min. Ryst gryden nogle gange undervejs.

Når kartoflerne er kogt møre, hældes vandet fra (gem evt. lidt til mosen) og kartoflerne/pastinakkerne kommes over i en skål. Pisk i kartoflerne, mens der langsomt tilsættes lidt mælk og kogevand til konsistensen bliver lidt bedre. Hold lidt igen med væden, og tilsæt lidt olivenolie (i stedet for det traditionelle smør eller margarine). Smag til med knust hvidløg, ½-1 tsk. timian (tørret), masser af salt og peber.



Anret og server.

lørdag den 10. marts 2012

Grove burgerboller med kyllingbryst

Min kæreste havde gang i den helt store bagedag. Fryseren skulle fyldes op.

Torsdag aften blev der lavet dej til nemme morgenmadsboller, og til verdens nemmeste brød. Fredag blev der så bagt morgenboller - de fleste røg i fryseren. Der blev lavet brød i en stegeso. Lavet pølsehorn til fryseren til madpakken, bagt gulerodsboller. Og når nu han var igang, så stod burgerboller lige for også.

De blev lavet efter samme opskrift som jeg allerede har beskrevet i et tidligere indlæg, men med en del af hvedemelen skiftet ud med groft rugmel (75 g).

Aftensmaden kom til at bestå af burgerboller med kyllingbryst pakket i schwartzwald skinke.

Opskrift:
2 personer
2 kyllingbryster
6 skiver schwartzwald skinke, spegeskinke, landskinke eller lignende. Kunne også være bacon.
4 burgerboller
salat
løg
agurk
tomat
peberfrugt
salatmayonnaise
cremefraiche dressing
Eller hvad man nu kan lide at komme i sin burger

Pak kyllingbrysterne ind i skinken - fæstn ved behov med tandstikkere

Steg på en pande, til kødsaften er klar.



Skær kyllingen i skiver.


Læg sammen som en normal burger og server.



Sund og lækker "fastfood"

fredag den 9. marts 2012

Nem agurkesalat

Det er nemt at købe et glas med agurkesalat, men det er faktisk meget meget nemt at lave selv.

Der findes mange andre måder at lave det på, fx nogle hvor lagen koges op, med forskellige krydderier, men her er en som alle kan finde ud af, og som ikke kræver det helt store forberedelse.

½ agurk i tynde skiver
5 spsk sukker
5 spsk almindelig eddike
1 spsk vand
salt

Skær agurken helt tyndt, eller riv den i tynde skiver på råkostjernet. Læg på en dyb tallerken og drys lidt salt hen over. Lad salten trække det bitre ud.

Imens det står og trækker blandes sukker, eddike og vand i en skål - der røres jævnligt, indtil sukkeret er opløst.

Når agurken har trukket ½ time, eller længere, hvis der er tid til det, knuges overskydende væde ud, og skiverne kommes i lagen. Den er bedst, hvis agurkerne får tid til at trække i lagen inden servering.


Kræver minimalt arbejde. Kan gemmes i køleskab.

onsdag den 7. marts 2012

Baconbøffer med kartoffelbåde og vinter grøntsager

For ikke altid at få hakket oksekød på samme måde, så skulle det varieres lidt.
I stedet for en traditionel herregårdsbøf, bestående af hakkebøf med bacon, ærter, bearnaisesauce og pommes frites så blev det en ret inspireret af det.

Købte en masse hakket kød, som blev formet og svøbt med bacon. Dem jeg ikke skulle bruge med det samme røg i fryseren, så det er hurtigt og nemt en anden gang.

Pommes frites blev til kartoffelbåde, ikke færdigkøbte, men fra friske kartofler. Og grøntsagerne blev til en blanding med bla. løg og gulerødder lavet i ovnen.

Saucen var til gengæld i dagens anledning, og for nemhedsskyld en købesauce (rødvinssauce fra arla)
Opskrift:
500 g. hakket oksekød
4 skiver bacon
1 kg. kartofler - skåret i både.
porrer
gulerødder
olie
salt
peber
sauce
Skræl kartoflerne og skær dem i både.

Grøntsagerne renses/skrælles, og skæres i mundrette stykker.

De kommes i et ildfast fad. Olie hældes over, og grøntsagerne vendes rundt, så olien fordeles. Krydr med salt og peber


 Sættes i ovnen ved 175 g (varmluft) i 30 - 45 min til de er møre (afhængigt af størrelsen)

Skræl kartoflerne og skær dem i både. Svits dem kort i olie/krydderolie på panden på de to snitflader. Lægges på bagepapir i et lag og kommes i ovnen. 175 g i 30-45 min. til de er møre.




Form 4 bøffer og vikl en skive bacon om fastgør med en tandstik (uden smag). Steges på en pande/grillpande.


Server med foretrukken sauce.

søndag den 4. marts 2012

Oksekebab i rulle

Køber jævnligt kød når det er på tilbud, og fryser det ned til jeg skal bruge det. Det gør det hele lidt billigere.

Havde nogle oksekødstern, som jeg havde besluttet skulle bruges i denne weekend. Min første tanke var at vi skulle have en eller anden form for gullasch. Det var så før jeg kom forbi TildeMa(d) og så hun havde lavet rullekebab. Det gav mig lyst til at ændre menuen.

Kødet fik lov at tø langsomt op, og derefter skulle det marineres.

Oksekebab:
500 g. oksekød i tern
3 laurbærblade - knust
1 tsk. friskkværnet chili
1½ spsk. æbleeddike
1 spsk edelsüss paprika
1 spsk delikatesse paprika
2 fed hvidløg knust eller finthakket
salt og peber

Alle tingene kommes i en pose, der rystes og vendes godt, så der er marinade på al kødet. En knude bindes på posen, og den lægges i køleskabet så længe som du nu kan nå, men min. et par timer.


I dag var ikke dagen, hvor jeg også prøvede en af de spændende deje til rullen, som der er rundt om på nettet. Jeg havde købt nogle hvedetortilla, så det var nem mad.

Tilbehør til rullerne gøres klar:
iceberg - fint strimlet
peberfrugt - fine strimler
løg - tynde både
cherrytomater - tynde skiver
agurk - i tynde kvarte skiver

Dressing:
Creme fraiche eller en lettere version som cheasy fraiche
purløg
chili
løg
salt og peber

(hvidløg havde været lækkert, men må hellere tænke på mine kollegaer :-) )

Kom lidt olie på en pande, og varm den godt op. Kom halvdelen af kødet på, og lad det stege ganske kort - rør i kødet, så det bliver svitset på alle sider. (Det skal ikke have ret længe, får det for længe bliver det tørt og/eller sejt)

Imens varmes hvedetortillaerne.

Server evt. med en tomatsalat ved siden af.



Hurtig og lækker mad.

lørdag den 3. marts 2012

Pizzabøffer

Nostalgien var ikke overstået endnu. En ret jeg også husker fra min barndom er pizzabøffer. En slags oksekødsfrikadeller/bøffer i en tomatsauce. Jeg tror opskriften oprindelig stammer fra Brugsen/FDB.

Min opskrift er ændret en smule i forhold til den oprindelige.

Idag blev de lavet på denne måde:

Bøffer:
500 g. hakket oksekød
3 spsk rasp
1 dl mælk
1 æg
½ finthakket løg (ca. 2-3 spsk)
1 tsk salt
friskkværnet peber

Udblød raspen i mælken. Bland ingredienserne til en fast fars.


 Formes til bøffer i en passende størrelse, der brunes på en pande.



Tages af varmen og lægges på en tallerken til de skal bruges.

Tomatsaucen:
1½ løg - hakket
1 fed hvidløg - finthakket
½-1 grøn peberfrugt i tern
125 g champignon i skiver
1 ds. hakkede tomater
1 lille dåse tomatkoncentrat eller 1 stor spsk.
1 tsk oregano
1 tsk salt
½ tsk peber

Løg, hvidløg, peberfrugt og champignon svitses. Tomater, koncentrat og krydderier tilsættes. (for at få lidt mere sauce tilsatte jeg et par dl. bouillon).



Lad det simre i 5-10 min. Læg bøfferne tilbage i saucen og lad dem simre med i ca. 5 min.



Server med ris eller pasta og flûtes. En grøn salat eller en tomatsalat passer fint til.


Velbekomme

Schweizerpastiller

Dagen i dag var på mange måder nostalgisk. Først bød den på hjemmelavede Schweitzerpastiller, noget jeg husker min farmor lavede i min barndom. Og som jeg ikke mindes selv at have forsøgt at lave siden jeg i slutningen af 90'erne boede på kollegie.

Pebermynteolien og de pasteruriserede æggehvider var indkøbt, så var det bare om at komme igang.

Jeg havde kigget lidt rundt på nettet og fundet inspirationen.

1 bæger æggehvider (1½ æggehvide)
250-300 g flormelis
5-10 dråber pebermynte essens
Chokoladeknapper til pynt

Jeg piskede æggehviden skummende, tilsatte pebermynte, og kom flormelis i af nogle gange.

Kom massen i en plasticpose, hvor jeg klippede hul i det ene hjørne (pas på, hullet bliver nemt meget stort, når posen foldes ud)

Kom massen på en plade med bagepapir i små toppe. Kom en chokoladeknap i toppen af hver top.



Lad dem stå i nogle timer, indtil de er størknet.