mandag den 26. maj 2014

Panerede kyllingelår med flødekartofler (Nigellas Kartoffelgratin)

Så blev det søndag, og jeg troede den skulle stå på sol og grill, men det var ikke den holdning vejrguderne havde.

Var ude at handle og der faldt jeg for nogle ferske kyllinge over- og underlår, så aftensmaden stod i kyllingens tegn.

Havde egentlig tænkt at jeg "bare" ville marinere kødstykkerne, men mens jeg sad og kiggede på forskellige opskrifter, så kom jeg til at tænke på en opskrift jeg prøvede for en del år siden. En opskrift fra Arla på stegte kyllingelår med pastasalat. Selve pastasalaten, eller rettere sagt dressingen husker jeg ikke som noget der faldt i min smag. Tilbehøret skulle altså være noget andet.

Vi havde nogle bagekartofler liggende, som skulle bruges. Så valget faldt på flødekartofler a la Nigella Lawson - som jeg husker at have set hende lave på DR. Opskriften lå også stadig derinde. Nigella Lawsons kartoffelgratin.

Lavede en smule om på opskrifterne, så her er som jeg lavede dem.

Panerede kyllingelår:
ca. 1 kg. blandede kyllingelår både over og under.
1 æg
1½-2 spsk sesamfrø
ca. 2 spsk rasp - var nok nærmere 2½
3 spsk revet parmesan
½ tsk mild paprika
½ tsk groft salt
godt med kværnet peber

Skyl og tør kyllingelårene.

Pisk ægget sammen på en flad tallerken.

Bland sesamfrø med rasp, ost, paprika, salt og peber.

Vend kyllingelårene i ægget og derefter i paneringen. Sørg for det er godt dækket.


Smør et ildfast fad, og læg kyllingelårene deri. Sæt i ovnen og bag i ovnen til de er gennembagte - kødsaften er klar (tror de fik omkring 45-50 min) på 175 g varmluft.




Imens det stod og hyggede sig i ovnen gjorde jeg klar til flødekartoflerne. Det jeg godt kan lide ved

Nigellas version er, at det meste af tilberedningstiden er i en gryde.

Flødekartofler:
1 kg bagekartofler eller andre melede kartofler
250 ml creme fine 7%
250 ml. mælk fx minimælk
 ½ løg - pillet
 1 fed hvidløg i skiver
salt og peber
 evt. lidt margarine
½-1 chili


Skræl kartoflerne og skær dem i ca. 1 cm tykke skiver. Kom dem op i en stor gryde og kom fløde, mælk, salt og peber op til dem. Kom løget i kvarter i et tefilter sammen med hvidløg i skiver og chili skåret i passende størrelser. Grunden til jeg kom det hele i et te filter var for nemt at kunne fjerne det igen, når det havde kogt.



Bring det i kog og lad det simre i 30-40 min. til det er mørt. Smør et ildfast fad, og hæld blandingen op i. Fordel evt. nogle smør/margarineklatter ovenpå.


Kom i ovnen i 10-15 min ved høj varme - op til 240 grader - til den har fået lidt farve.

Tag den ud, og lad den hvile lidt inden den serveres.



Server med salat efter eget valg til.

    Velbekomme

lørdag den 12. april 2014

Farsbrød med hvidløg og rosmarin

Det er rigtig dejligt at have et køkken igen, og fryseren bugner af kød, så der er lidt forskelligt at lave.

Laver af og til farspindsvin eller andre former for fars af svinekød, men hakket okse bliver tit kun brugt til div. former for kødsauce og så formede hakkebøffer. På mit arbejde er der i vores madordning jævnligt div. former for farsbrød også af okse. Nu ville jeg selv lave farsbrød med okse.

Har en rosmarin i potte stående i køkkenet, som lever rigtig godt, og da rosmarin passer fint til okse, søgte jeg på okse og rosmarin. Efter at have kigget på lidt forskellige opskrifter fandt jeg denne på farsbrød.dk.

Syntes det var spild af energi at tænde ovnen for at få bløde hvidløg, så valgte i stedet at koge mine.

Havde ikke noget chorizo men havde nogle små stærke pølser i fryseren, som jeg brugte i stedet. Så opskriften blev tilpasset til hvad jeg havde, og hvad vi havde lyst til.

4 personer:
ca. 500 g hakket oksekød
100-125 g stærke små pølser
ca. 10 fed hvidløg (½-1 helt hvidløg)
1 spsk friskhakket rosmarin
2 æg
4 spsk rasp
2 spsk rapsolie
2 tsk salt
2 tsk peber

Pil hvidløgene og kom dem i en gryde med lidt kogende vand - kog i 5-10 min til de er helt møre. Lad dem køle af.

Skær pølser i små tern/skiver og halver hvidløgsfeddene. Hak rosmarinen. Kom alle ingredienser i en skål og ælt grundigt, til farsen/dejen er helt fast.

Form til et brød og læg i et ovnfast fad.


Gav det ca. 45 min ved 190 g varmluft.


Til kødet lavede jeg en tomatsalat af tomater og purløg - salt og peber.

Manden lavede et foccaciabrød og vi brugte vores actifry til at lave hjemmelavede pommes frites og gulerodsstave, med en smule olie, og krydret med oregano.

Så da forberedelserne var ovre, stod det og passede sig selv. Mums.




Det kan godt være det lyder som meget hvidløg, men fordi de allerede er kogte når de kommer i farsen, så smelter de helt når de kommer i ovnen.

søndag den 30. marts 2014

Lynboller - hurtige grove morgenboller

Havde ikke fået sat en dej over i aftes. Og her hvor jeg bor er der ikke nogen bager, så morgenbrød skulle enten køres efter, ellers ville det blive bake-off som også er fint nogle gange.

Så ledte lidt på nettet efter nogle lynboller. Fandt forskellige bud på det, men mange indeholdt både fedststof og en del sukker. Sukker for at gæren hæver hurtigt. Denne opskrift på Lynboller fandt jeg hos bakgaardogco.dk - den lignede flere andre, så hvem opskriften kommer fra oprindeligt ved jeg ikke. Ændrede lidt på den, så den passede bedre til min smag.

Min opskrift på lynboller -første version
50 g gær
3 dl yoghurt
50 g margarine - havde jeg ikke haft en masse bagemargarine, havde jeg nok brugt olie
1 tsk salt
1 tsk sukker - overvejer at bruge 1 spsk i stedet
200 g groft mel - næste gang måske kun 150 g, så er manden også glad
Ca 300 g alm hvedemel (kan være mere føl dig frem)

Lun evt. yoghurten lidt, maks til lillefingervarmt.

Udrør gæren i væden - tilsæt sukker og salt.

Tilsæt margarine i mindre stykker og den grove mel. Lad maskinen gøre arbejdet. Når margarinen er fordelt, så tilsættes det sidste mel lidt efter lidt. Pas på at dejen ikke bliver for tør. Skal føles en smule fedtet, men ikke klistre.

 

Ælt den til en kugle på bordet.


Form 10-12 boller og sæt dem på en plade. Sæt dem forholdsvis tæt, de må gerne blive sammenbagte. Her kan du så vælge om du vil lade dem hæve lidt inden de sættes i en kold ovn. - Hvis din ovn er hurtig til at varme op, eller du kun har varmluftsovn, så ville jeg lade dem hæve lidt -op til 20-30 min, men så er det måske ikke lynboller mere.






Sæt pladen med bollerne i kold ovn - tænd på 220 g ikke varmluft.

Bag bollerne i 20-30 min -mine fik ca. 25 min, men det afhænger af hvor hurtigt din ovn varmer op.



Pulled beef - oksetykkam i rømertopf

Så blev det på tide at få opdateret lidt igen. Har funder lidt gamle opskrifter i kladder, som enten har manglet billeder, eller som ikke har været skrevet helt færdige.

Det er ikke af ulyst at der har været lidt stille. Men siden vi i januar sidste år opdagede en vandskade, har vi levet i "flytterod" og med ting i flyttekasser. Vi er stadig ikke helt færdige med at få udbedret følgeskaderne, så det kniber lidt med både at huske at få taget billeder, men også med de helt store udfoldelser i køkkenet og på pc'en, så denne har ligget et stykke tid som kladde blot manglet billederne.

Men vi har haft god erfaring med at lave pulled pork, men har ikke prøvet med oksekød endnu. Har en del stykker tykkam i fryseren, der skal bruges. Og da vi for nylig bagte en stor portion burgerboller, så skal pulled beef burger prøves.

Lavede den lidt anderledes end jeg har lavet pulled pork, for der har jeg haft kødet liggende i saltlage før det blev stegt ved lav varme i ovnen.

Her tog jeg kødet op af fryseren pakkede det ud. Tog en frysepose kom kød og barbecue sovs i den og lukkede med en knude, inden stegen kom i køleskabet til optøning/marinering. Her lå den i ca 24 timer.



Lørdag aften gjorde jeg klar til søndagens festmåltid.

Kom min rømertopt i vand, mens jeg gjorde grøntsagerne klar til at danne en bund i rømertopfen.




Grøntsagerne blev skåret ud og lagt i bunden et par kviste rosmarin på toppen. Kødet samt resten af marinaden ovenpå og så ca 7 dl fond eller bouillon ved.
 
 

Låg på og så ind i en kold ovn der tændes på 100 grader almindelig varme

Efter 2 timer skrues ned til 80 grader og den står så i ovnen og hygger sig i ca. 10 timer mere.

Her tog jeg den så ud - skummede noget fedt af - og satte steg, grøntsager og skyen på køl.


Ca. 3 timer inden jeg skulle bruge stegen, satte jeg den i en kold ovn. Tændte på 150 grader og lod stegen blive færdig på denne temperatur. Overvejede om jeg skulle tage stegen op af skyen som jeg gør med pulled pork, men lod den blive under låg og i/på skyen.

 
Mens stegen blev trukket fra hinanden, varmede jeg nogle hjemmebagte burgerboller fra fryseren, og skar det tilbehør vi havde lyst til i vores pulled beef burger. Jeg kasserede evt. senerester og større klumper blødt fedt.

Her er resultatet. Lækkert mørt kød :)


Men måske ikke så saftigt som det vi har fået når vi har lavet pulled pork. Så næste gang skal jeg prøve samme metode som når jeg har lavede pulled pork, altså at lægge stegen i saltlage først.

søndag den 24. november 2013

Nemme kartoffelbåde/pommes frites

Efter en weekend uden den helt store energi, skulle vi have lidt nem mad i dag.

I går købte vi noget færdigt pizzadej, så vi havde til nem mad i dag. Lidt tomatsauce fra fryseren, peberfrugt, løg, ost, en rest hakket oksekød, chili og pepperoni samt noget cheddar.

Havde lyst til noget salt også, så det blev hjemmelavede kartoffelbåde. De plejer at skulle have ret lang tid i ovnen, så tænkte jeg ville bruge et lille fif, som jeg har set hos Jamie Oliver eller Gordon Ramsey.

Skræl den ønskede mængde kartofler.

Skær kartoflerne i både (de små var i kvarte og de større i 6-8 både pr. kartoffel)


Bring en gryde vand i kog, tilsæt salt.

Kom kartoffelbådene i vandet og kog i ca. 6-8 min. Hæld vandet fra, og tør kartoflerne.

Vend kartoflerne med 2-3 spsk olie (jeg brugte rapsolie, men brug hvad du kan lide)

Fordelte kartoffelbådene på en bageplade - gerne med bagepapir på. Drys med de ønskede krydderier. Jeg brugte blot lidt groft salt.


Sæt pladen i ovnen i ca. 20 min. Da jeg skulle lave pizza blev det ved 210 g varmluft.

De blev rigtig fine, og meget af olien lå tilbage på papiret, så heller ikke særligt fede.

mandag den 18. november 2013

Kyllinge-kødboller med spaghetti

Så er det vist på tide at få uploadet nogle af de opskrifter jeg har liggende. Denne manglede kun billeder.

Havde fået kødboller i ratatouille med pasta til på arbejde i denne uge.

Da jeg så faldt over noget meget billigt hakket kyllingekød var inspirationen nem at finde til hvad det skulle bruges til.

Kødboller med spaghetti - klassisk ret med et tvist - krydrede kyllingekødboller. Der var så et par ting jeg ikke havde helt som i opskriften, så der måtte inproviseres lidt. Men det er helt sikkert ikke sidste gang de skal laves.

Den opskrift jeg blev inspireret af: italian meatballs med spagetti. Den er funder på Rose Poultrys hjemmeside.

Ingredienser:
400 g. hakket kyllingekød
50 g lyst brød uden skorpe
ca. 3 -6 spsk. mælk
1 dl persille
1. tsk tørret rosmarin
25 g mozzarella (kan også være parmesan)
1 stk. æg, lille
1 tsk. salt
Olivenolie til stegning

Tomatsauce1 spsk. olivenolie
1 ds. hakkede tomater
1 spsk. tomatpuré
1 dl hvidvin
1 stk. rødløg, hakket
1 fed hvidløg, knust
1 tsk. basilikum
30-35 g pepperoni i skiver - (havde desværre ikke noget choziro)(har lavet det igen med chorizo - uhmm)
Salt og peber

400 g spagetti


Skær eller riv brødet i mindre stykker og hæld mælken over (3 spsk'er som i den oprindelige opskrift var slet ikke nok til at det alt sammen blev fugtigt). Pres efter et par minutter den overskydende mælk fra brødet og kom i en minihakker/blender og kør til puré med krydderurter, æg og ost. Bland det med det hakkede kyllingekød.

Gør hænderne godt våde, så farsen ikke hænger i. Form med de fugtede hænder, farsen til store kødboller og steg i olie i 8-10 min.





Skær pepperoni i mindre stykker og rist under omrøring på en stegepande tilsat olie. Efter 2-3 min tilsættes, tomatpure, rød og hvidløg, steg videre under omrøring i yderligere 3 min. Hæld hvidvin og hakkede tomat i og lad retten reducere ved svag varme i 8-10 min. Tilsæt kødbollerne, vend med basilikum og smag til med salt og peber.


Kog spagetti i rigeligt saltet vand, sigt og hold 1 dl af kogevandet tilbage. Vend spagetti i kogevandet og tomatsauce med kødboller.

Riv evt. frisk parmesan over retten inden servering. Server som det er eller med brød til.

søndag den 31. marts 2013

Osso Buco med kalvekød

Osso Buco er ikke noget jeg selv har lavet tidligere - men min mand kan godt lide det, så ville gerne have jeg lavede det til ham. Har lavet det nogle gange efterhånden. Bruger man oksekød, så tager det længere tid før kødet bliver mørt. Det er en rigtig simreret.

Han havde ikke nogen speciel opskrift på retten, så måtte jo finde en.

God mad - let at lave i hans udgave (den er ældre end min udgave) har en fin opskrift på osso buco.

Følger opskriften sådan rimeligt på mål - men bruger mindre kød. (sovsen kan fryses og bruges til oksekød en anden dag)

Her er opskriften som jeg lavede den:

Osso Buco
1 pakke kalve osso buco (opskriften siger 1 1/4 til 1½ kg kalveskank)
2 spsk mel
salt og peber
2 dl finhakket løg
2-3 fed hvidløg (er sikker på det kan udelades, hvis man ikke er til hvidløg)
3 gulerødder - kan også være flere - de bliver rigtig gode nede i sovsen
1/4 knoldselleri (kan også bruge pastinak eller persillerod)
lidt olie
1 dåse hakkede eller purerede tomater (jeg kan godt lide purerede til en sovs, så får man ikke stilkstykkerne fra hakkede tomater)
2-3 laurbærblade
nogle friske krydderurter efter smag (har brugt salvie, timian, rosmarin eller persille) har man ikke friske krydderurter, så brug tørrede.
2 dl hvidvin (her brugte jeg rødvin - for skulle lave coq au vin dagen efter)
1½ dl bouillon

Skær nogle snit i kanten af kødet (igennem den hinde der sidder der) så kødet ikke buler så meget ved stegning. Bland mel med salt og peber, og vend kødet i melet.

Hak løg og hvidløg. Skræl gulerødder og selleri og skær ud i stave.

Varm olien i en tykbundet gryde og brun kødet ved høj varme. Tag kødet op af gryden og svits løg og hvidløg, til løgene er gyldne. Lad gulerødder og selleri svitse med et øjeblik.


Kom kødet tilbage i gryden. Kom tomater, vin og bouillon i gryden. Kom krydderbuketten eller et tefilter med krydderier i gryden.


Lad retten simre under låg i ca. 2-2½ time til kødet er meget mørt og falder fra benene. (Bruger man oksekød så er stegetiden længere)

 
Fjern krydderbuketten. Smag til med salt og peber (hvis vinen er for sur, så kan en smule sukker eller honning rette op på dette - men kom meget lidt i af gangen - retten skal ikke være for sød) Jeg havde noget piskefløde i køleskabet, så rundede smagen af med et sjat fløde, men det er normalt ikke nødvendigt.


 Server med ris til.